Az MBSR-tanfolyam résztvevőjének nyilatkozata

Megértettem, hogy a mindfulness-alapú stresszcsökkentés (Mindfulness-Based Stress Reduction – MBSR) nem terápia, nem tanácsadás, hanem egy olyan önismereti módszer, amelynek a segítségével – a saját erőfeszítéseimet használva – önismerethez juthatok, s ezzel csökkenthetem a szenvedésem mértékét. Mindez nyitottabb, szabadabb, teljesebb élethez vezethet. Az MBSR az ún. mindfulness-alapú intervenciók közé tartozik, amelyek sokrétű hasznát számtalan, tudományosan megalapozott és elfogadott kutatás bizonyítja.

Hogy valódi esélyt adjak ennek a megközelítésnek, a nyolc tanfolyami alkalmon és a különleges, ötórás gyakorlónapon való részvételen túl a hét legalább 6 napján legalább 30 percet szánok a tanult formális meditációk gyakorlására, mert megértettem, hogy csak így derülhet ki, valóban hasznos-e számomra a mindfulness szemlélete.

Megértettem, hogy valószínűleg lesznek nehézségeim a gyakorlás során, nem fog minden flottul menni, mindennek ellenére igyekszem megtenni, ami tőlem telik. Azt is megértettem, hogy semmi olyasmit nem kell tennem, amire nem vagyok képes, vagy amit nem akarok.

Amennyiben beteg leszek, vagy komoly problémáim adódnak, s ezért nem tudok elmenni a tanfolyamra, amint lehetséges, értesítem erről a tanáromat. Mivel a tudatos jelenlét (mindfulness) olyan módszer, amelyet széles körben használnak akár súlyos betegségben szenvedők, nehéz életeseményekkel szembesülők körében is, megértem, ha minden nehézség ellenére a tanárom arra kér majd, hogy a gyakorlásomat tartsam fenn a betegségem vagy a komoly problémáim időszakában is.

Tiszteletben tartom a csoporttagok személyiségi jogait, és a csoporton kívül nem osztom meg semmilyen módon azokat a személyes információkat, amelyeket másokról megtudtam. Hozzájárulok, hogy a megadott e-mail-címemre a tanárom a tanfolyammal kapcsolatos tájékoztató leveleket küldjön a tanfolyam ideje alatt. Amennyire csak képes vagyok rá, nem minősítem a csoport tagjait és nem adok nekik tanácsot.

A tanárommal – aki titoktartást fogad ezen a téren is – megosztom az esetleges pszichiátriai kezelésemmel, diagnózisommal kapcsolatos információkat. Megértettem, hogy amennyiben pszichoterápiában vagy pszichológiai tanácsadásban veszek részt, meg kell beszélnem a terapeutámmal, hogy ezen a tanfolyamon részt veszek.

Amennyiben háromszor vagy annál többször hiányzom, a tanárom arra kérhet, hogy kezdjem újra a tanfolyamot – akár újabb tanfolyami díj befizetése nélkül.

Megértettem, hogy a saját élményekre építő mindfulness-tanfolyamon tanultak nem jogosítanak fel arra, hogy mindfulness-t vagy mindfulness-alapú stresszcsökkentést tanítsak másoknak.

Nagykorú és cselekvőképes vagyok.

Csizovszki Sándor

pszichopedagógus, pár/család és addiktológiai konzultáns, mindfulness-tanár

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?

+36 30 351-7664

Kapcsolatfelvétel